“Säästäminen on vain rikkaille” – purimme huonot säästövinkit auki

Talousasioiden hallinta ja säästäminen ovat tärkeitä taitoja, joita monet meistä pyrkivät kehittämään. Internet on täynnä erilaisia säästövinkkejä ja neuvoja, mutta kaikki neuvot eivät välttämättä ole yhtä hyödyllisiä tai järkeviä. Joissakin tapauksissa huonot säästövinkit voivat jopa johtaa taloudellisiin ongelmiin.

Tässä artikkelissa purimme auki joitain yleisiä, suorastaan huonoja säästövinkkejä ja niiden haitallisia vaikutuksia.

1. Osta aina halvinta

Vaikka edullisten vaihtoehtojen valitseminen on lähtökohtaisesti osa järkevää talouden hallintaa, se ei aina ole paras vaihtoehto. Halvimmat tuotteet ja palvelut voivat usein olla huonolaatuisia tai lyhytikäisiä, mikä johtaa lopulta korkeampiin kustannuksiin. 

Hyvä esimerkki tästä ovat pikamuodin tuotteet: ei välttämättä ole taloudellisesti järkevää ostaa säännöllisin väliajoin uutta vaatetta, kun voisi kerralla investoida laadukkaaseen, kestävään tuotteeseen, joka säästää rahaa pitkällä aikavälillä.

2. Säästä vasta, kun kaikki kulut on hoidettu

Tämä vinkki voi vaikuttaa ristiriitaiselta, mutta sen tarkoituksena on korostaa säästämisen tärkeyttä. Monet uskovat, että ensin on maksettava kaikki laskut ja kulut ennen säästämistä. On toki muistettava, että pakolliset menot täytyy aina hoitaa ajallaan alta pois. Tämä voi kuitenkin johtaa myös siihen, että säästäminen jää vähemmälle huomiolle tai unohtuu kokonaan. 

Säästämisen ei kuitenkaan tulisi olla harvinaista herkkua, jota voi toteuttaa “sitten joskus. Järkevää onkin asettaa säästöille budjetti ja hoitaa ne aivan kuin mikä tahansa muu lasku. Budjetoi siis tarkasti sekä omat tulosi että menosi ja laske, kuinka paljon sinun on mahdollista laittaa säästöjä sivuun. Näin varmistat, että säästäminen on pysyvä osa taloudellista suunnitelmaasi.

3. Ota lainaa säästämisen sijaan

Säästäminen tulee aina halvemmaksi kuin laina. Vaikka laina voi oikein budjetoituna olla toimiva osa arkea ja mahdollistaa erilaisten haaveiden toteuttamisen, tarkoittaa luottojen käyttäminen aina ylimääräisten kustannusten, kuten korkojen, maksamista. Siksi säästämisen tulisi aina olla ensisijainen vaihtoehto talouden hallinnan näkökulmasta. Laina tulee aina suhteuttaa omaan talouteen eikä sitä tule ottaa harkitsemattomasti.

4. Säästäminen on vain rikkaiden hupia

Yleinen harhaluulo on, että säästäminen on vain varakkaiden ihmisten etuoikeus. Totuus kuitenkin on myös se, että säästäminen on järkevää riippumatta tulotasostasi. Pienetkin säästöt voivat ajan myötä kasvaa merkittäväksi puskuriksi odottamattomien kulujen varalle. Jokainen voi aloittaa säästämisen, ja jo pienellä kuukausittaisella summalla voi saada merkittäviä parannuksia aikaan omassa taloudessa.

5. Säästä vain lyhyellä aikavälillä

Joillakin saattaa olla taipumus säästää vain tulevia lähitulevaisuuden tapahtumia, kuten lomamatkaa tai suurempaa hankintaa varten. On kuitenkin hyvä muistaa, että säästäminen ei ole nopeiden tulosten pikadieetti: on hyvä pitää mielessä myös pitkän aikavälin säästäminen, kuten eläkevarojen kerryttäminen. Toki säästäminen kannattaa huolimatta siitä, kuinka nopeasti unelman haluaa toteuttaa. Lyhytnäköinen säästäminen voi kuitenkin johtaa siihen, että tulevaisuuden tarpeet jäävät huomioimatta.

Ennen säästämisen aloittamista onkin hyvä pohtia ja kirjata ylös, mikä on tavoiteltava säästösumma ja kuinka nopeasti se on tarkoitus kerätä.

6. Unohda pienet kulut

On hyvä muistaa, että säästämisen hyödyt näkyvät usein pitkällä tähtäimellä ja niin sanotusti isossa kuvassa. Näin ollen pienillä hemmotteluhetkillä tai ostoksilla ei ole suurtakaan merkitystä kokonaiskuvan kannalta.

Omaa kulutuskäyttäytymistään on kuitenkin tärkeää tarkastella myös kriittisesti ja pohtia, kuinka usein itselleen sallii pieniä hemmotteluhetkiä. Pieniltä vaikuttavat päivittäiset kulut, kuten kahvikuppi matkalla töihin tai ateriat ulkona, voivat vaikuttaa merkityksettömiltä mutta saattavat kertyä huomaamatta suuriksi kuluiksi kuukausien ja vuosien mittaan. Pidä siis kirjaa kaikista menoista – myös niistä pienistä – ja harkitse, missä voit tehdä säästöjä.

7. Älä kilpailuta lainoja

Mikäli elämässä tulee tarvetta ulkopuoliselle rahoituksella, on tärkeää vertailla eri vaihtoehtoja. Lainojen kilpailuttaminen onkin ainoa tapa varmistaa, että lainastaan ei maksa tarpeettomia kuluja. Lainojen kilpailuttamiseen voi käyttää siihen erikoistuneita lainavertailupalveluita, jotka näyttävät usein yhdellä hakemuksella lukuisia lainatarjouksia nopeasti ja helposti.

Ryhdy tuumasta toimeen

Kaiken kaikkiaan säästövinkkien suhteen on tärkeää olla kriittinen ja harkita ratkaisuja huolellisesti. Ennen kaikkea säästövinkit on olennaista sovittaa omaan taloudelliseen tilanteeseen ja tavoitteisiin. Säästäminen tulisi olla pitkäjänteistä ja harkittua toimintaa, joka perustuu realistiseen budjetointiin ja harkittuihin päätöksiin.

Säästäminen ei kuitenkaan ole rakettitiedettä ja se on kaikille mahdollista. Tutustu siis huolellisesti erilaisiin säästämiskeinoihin ja ota käyttöön itsellesi parhaat, toteutettavissa olevat vinkit. Kaikista tärkein säästövinkki on aloittaa jostain.