Taloudellinen riippumattomuus

Taloudellinen riippumattomuus eli firettäminen tarkoittaa, että säästöistä tai sijoituksista kertyvät passiiviset tulot riittävät kattamaan elinkustannukset ilman palkkatyöstä saatavia tuloja.

Taloudellinen riippumattomuus saavutetaan usein pitkäjänteisellä säästämisellä ja sijoittamalla rahaa osakkeisiin tai kiinteään omaisuuteen, kuten asuntoihin. Taloudellinen riippumattomuus on mahdollista saavuttaa myös muilla keinoin, kuten perinnön tai yrittäjyyden kautta.

Taloudellinen riippumattomuus mahdollistaa jättäytymisen pois työelämästä ennen varsinaisen eläkeiän alkua. Taloudellisesti riippumattomilla henkilöillä on usein muita enemmän vapautta harrastaa ja tehdä asioita, joita kohtaan he tuntevat intohimoa ja suunnitella omaa ajankäyttöään mielensä mukaan.

Taloudellinen riippumattomuus on monen unelma, mutta sen saavuttaminen edellyttää paitsi kurinalaista säästämistä, myös pitkäjänteistä suunnittelua, eikä ripaus onneakaan matkassa ei ole haitaksi.

Mitä taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa käytännössä

Taloudellista riippumattomuutta ajatellaan usein huolettomana ja rikkaana elämänä vailla minkäänlaisia huolia talousasioista. Mitä taloudellinen riippumattomuus kuitenkin oikeasti tarkoittaa käytännössä? Entä mitä taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen vaatii?

Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa sitä, että sinulla on säästössä niin paljon rahaa, että raha tekee työn puolestasi ja voit elättää itsesi säästöistä tai sijoituksista saamillasi korko- tai osinkotuloilla.

Taloudellisesti riippumattoman henkilön ei tarvitse tehdä työtä maksaakseen laskunsa. Työnteon sijaan aiemmin hankittu omaisuus tuottaa sen verran, että laskut ja elinkustannukset tulevat maksetuksi. Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa usein lopulta myös velattomuutta. Vaikka sijoitusten hankkimiseen käytetään usein ulkopuolista velkarahaa, ei taloudellisesti riippumaton henkilö tyypillisesti joudu turvautumaan luottokorttiin tai muuhun kulutukseen suuntautuvaan lainanottoon.

Velattomuus antaa mahdollisuuden säästää entistä enemmän rahaa – eli kerryttää pääomaa, joka taas tekee työtä puolestasi vahvistaen taloudellisesti riippumatonta asemaa entisestään.

Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa passiivisten tulolähteiden lisäksi myös sitä, että sinulla on suunnitelma rahankäytöllesi. Suunnitelmallisuus rahankäytössä ei tarkoita sitä, että sinun olisi oltava kaikissa asioissa säästäväinen, etkä saisi koskaan käyttää rahaa mielihyvää tuottaviin asioihin, kuten harrastuksiin. Suunnitelmallisuus on kuitenkin usein taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen edellytys. Kun menot ja tulot ovat tiedossa, on niiden välistä suhdetta helpompi säädellä. Perusedellytys taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi on se, että sinulla jää rahaa säästöön säännöllisesti ja tulosi ovat suuremmat kuin menosi.

Taloudellinen riippumattomuus on hieno tavoite, joka voi antaa vapauden jäädä varhaiseläkkeelle tai tavoitella muita unelmia rahasta murehtimatta.

Taloudellisen riippumattomuuden edut ja haitat

Taloudellisella riippumattomuudella on enimmäkseen etuja, mutta siihen liittyy myös haittoja.

Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa sitä, että hallitset omia rahojasi ja voit itse päättää, miten käytät aikasi ja rahasi – ilman tarvetta käyttää aikaa ansiotulojen saamiseen perinteisillä tavoilla. Tämä tunne on voimaannuttava, minkä lisäksi se myös mahdollistaa vapauden tunteen.

Vaikka taloudellisessa riippumattomuudessa on pääosin hyviä puolia, siihen liittyy myös riskejä sekä kovaa työtä. Taloudellisen riippumattomuuden ylläpitäminen vaatii suunnitelmallisuuden lisäksi omien investointien tai sijoitusten jatkuvaa seurantaa, jotta taloudellisen riippumattomuuden asema säilyy. Toisille tämä voi olla stressaavaa, kun taas toiset elävät näin suurinta unelmaansa.

Jotkut ihmiset tuntevat suurta tyydytystä siitä, että he tekevät työtä sijoitustensa arvon kasvattamisen kanssa. Toiset taas kokevat tämän vastuun liian suureksi ja antavat jonkun muun huolehtia raha-asioistaan. Kumpi tahansa tapa voi toimia, eikä varallisuuden hoitoon ole olemassa yhtä oikeaa tapaa. Kyse on yksinkertaisesti mieltymyksistä ja omista tavoitteista.

Toisinaan taloudellisen riippumattomuuden voi myös menettää sijoitusten arvonmenetyksen myötä. Syynä voivat olla huonot sijoituspäätökset, mutta myös laajempi markkinalasku tai taantuma voi johtaa sijoitusten arvonlaskuun. Tällöin aiemmin taloudellisesti riippumattomassa asemassa olleen henkilön voi olla syytä hakeutua palkkatöihin. Tämä ei välttämättä ole helppoa, mikäli työelämästä on tullut poissa jo pidemmän aikaa ja aiemmin hankittu ammatillinen osaaminen on päässyt vanhentumaan.

Miksi taloudelliseen riippumattomuuteen kannattaa pyrkiä

Taloudellinen riippumattomuus voi tarjota turvallisuuden ja vapauden tunteen, joka syntyy, kun on oman elämänsä johtaja.

Taloudellinen vakaus voi myös lisätä mahdollisuuksia toteuttaa intohimoja sekä muita elämäntavoitteita. Lisäksi taloudellinen riippumattomuus voi vähentää stressiä ja näin parantaa yleistä elämänlaatua. Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on fiksu päämäärä henkilöille, jotka haluavat hallita elämäänsä sekä olla taloudellisesti riippumattomia muista ihmisistä.

Vinkit – miten saavuttaa taloudellinen riippumattomuus

Taloudellinen riippumattomuus antaa mahdollisuuden elää halutunlaista elämää ilman huolta rahasta. Vaikka se voi tuntua lähes mahdottomalta tehtävältä, on olemassa joitakin yksinkertaisia asioita, joiden avulla taloudellisen riippumattomuuden voi saavuttaa.

  1. Sijoita itseesi ja opiskele. Yksi parhaista asioista, joita voit tehdä tulevaisuutesi hyväksi, on investoida itseesi. Tähän kuuluu myös se, että opiskelet henkilökohtaisen taloudenpitoa sekä sijoittamista. Mitä enemmän tiedät rahasta, sitä paremmat valmiudet sinulla on tehdä fiksuja taloudellisia päätöksiä.
  2. Elä varojesi mukaan. Yksi taloudellisen riippumattomuuden avaimista on elää omien varojen mukaan. Tämä tarkoittaa, että kulutat vähemmän kuin ansaitset ja säästät loput. Se voi vaatia joitakin muutoksia elämäntapoihisi, mutta pitkällä aikavälillä se johtaa taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen. Voit aloittaa arvioimalla menojasi ja etsimällä tapoja vähentää niitä.
  3. Sijoita rahasi viisaasti. Kun olet aloittanut säästämisen, on tärkeää sijoittaa säästöön jääneet rahat viisaasti. Tähän kuuluu sellaisten sijoitusten valitseminen, joilla on mahdollisuus kasvaa ajan myötä. Sijoitusten hajauttamista kannattaa harkita hajauttamalla säästöt erityyppisiin varoihin, kuten osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin tai kiinteistöihin. Myös riskialttiimmat sijoituskohteet, kuten kryptovaluutat voivat hyvin onnistuessaan auttaa taloudellisen riippumattomuuden saavuttamista. Sijoituspäätöksiä tehdessäsi on tärkeää, että hajautat sijoituksesi oman riskinsietokykysi mukaan. Hajauttmalla tulevat kurssilaskut eivät hetkauta taloudellisesti riippumatonta asemaasi yhtä voimakkaasti, kun ne voivat tehdä jos rahasi on sidottu vain yhteen omaisuuslajiin.
  4. Luo suunnitelma ja pidä siitä kiinni. On tärkeää, että sinulla on suunnitelma, jolla saavutat taloudellisen riippumattomuuden. Tämä tarkoittaa konkreettisten tavoitteiden asettamista ja järjestelmällistä työskentelyä niiden saavuttamiseksi. Kirjoita ylös, mitä haluat saavuttaa, ja tee budjetti tai sijoitussuunnitelma, joka auttaa sinua pääsemään tavoitteeseen. Tarkastele edistymistäsi säännöllisesti ja muokkaa suunnitelmaasi tarvittaessa.
  5. Pysy kurinalaisena. Taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen vaatii päättäväisyyttä ja kovaa työtä. Sinun on pidettävä kiinni budjetista, sijoitettava säännöllisesti ja vältettävä turhaa velkaa. Se voi olla toisinaan vaikeaa, mutta kurinalaisuuden säilyttäminen on edellytys taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseksi.

Tunnettuja taloudellisen riippumattomuuden saavuttaneita suomalaisia

Suomalaiset tunnetaan kovasta työstään ja päättäväisyydestään. Joistakin on tullut menestyviä yrittäjiä, kun taas toiset ovat rakentaneet polkunsa palkkatöissä.

Tässä on muutamia tunnettuja suomalaisia, jotka ovat saavuttaneet taloudellisen riippumattomuuden:

Jari Litmanen on eläkkeellä oleva jalkapalloilija, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista suomalaispelaajista. Hän pelasi useissa eurooppalaisissa huippuseuroissa, kuten Barcelonassa ja Liverpoolissa. Jalkapallosta vetäytymisen jälkeen hän perusti oman yrityksen. Hänen nettovarallisuudekseen on nyt arvioitu 20 miljoonaa euroa.

Kimmo Timonen on entinen NHL-puolustaja, joka vietti koko uransa Philadelphia Flyersissa. Hän oli tärkeä osa joukkueen etenemistä Stanley Cupin finaaleihin vuonna 2010. Jääkiekkoilun lopettamisen jälkeen hänestä tuli menestyvä kiinteistösijoittaja. Hänen omaisuutensa arvo on nyt noin 15 miljoonaa euroa.

Mika Häkkinen on eläkkeellä oleva Formula 1 -kuljettaja, joka voitti uransa aikana kaksi maailmanmestaruutta. Nykyään hän johtaa omaa kilpatiimiään, joka kilpailee autourheilun alemmilla sarjatasoilla. Kilpaurheilun lisäksi hänellä on myös sidoksia kansainväliseen rahapeliyhtiöön. Hänen tämänhetkiseksi nettovarallisuudekseen arvioidaan 30 miljoonaa euroa.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä suomalaisista, jotka ovat saavuttaneet taloudellisen riippumattomuuden kovalla työllä ja omistautumisella. On paljon muitakin suomalaisia, jotka ovat keränneet uransa aikana mittavan varallisuuden ja saavuttaneet taloudellisen riippumattomuuden.