Miten saada lisää tuloja?

Miten tienata lisää rahaa? Yksinkertainen vinkki: hanki säännöllisiä tuloja. Tämä on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty, mutta lisätulojen hankkimiseen on olemassa runsaasti erilaisia keinoja. Tarkastellaanpa niitä nyt:

“Pitäis pyytää pomolta lisää liksaa” – vinkit palkkaneuvotteluihin

Vaikka tietäisikin ansaitsevansa enemmän palkkaa, voi palkkakeskustelu silti tuntua epämukavalta tilanteelta. Miten siis pyytää pomolta onnistuneesti lisää liksaa?

1. Tiedä arvosi ja valmistaudu

Jos olet pyytämässä palkankorotusta, ole valmis myös antamaan perusteluja. Valmistaudu palkkaneuvotteluun huolellisesti: mieti aluksi, miksi palkankorotus olisi tarpeen. Oletko kenties saanut lisää vastuuta tai uusia työtehtäviä? 

Ota myös selvää yleisestä palkkatasosta ja esitä palkkatoiveesi konkreettisina, tarkkoina lukuina.

2. Osoita osaamisesi käytännön esimerkein

Kirkasta ennen palkkaneuvottelua vielä itsellesikin onnistumisesi ja vastuualueesi. Pysy neuvottelun aikana konkretiassa ja osoita esimerkein, miten olet omalta osaltani auttanut yrityksen menestystä.

Anna yksityiskohtaisia esimerkkejä muun muassa asiakkailta tai kollegoiltasi saamastasi positiivisesta palautteesta. Keskity siihen, miksi ansaitset korotuksen ja pidä keskustelun sävy positiivisena.

3. Ole vakuuttava

Usko itseesi ja asiaasi saapuessasi palkkaneuvotteluun. Hymyile, katso silmiin ja esitä argumenttisi selkein perusteluin ja huolellisesti valmistautuneena. Tällä voi olla suurikin merkitys palkkaneuvottelun kulkuun.

4. Viesti onnistumisistasi

Palkankorotus ei ole lisäbonus, vaan palkkio tehdystä työstä. Muista informoida myös muuta työyhteisöä aidoista onnistumisistasi.

5. Älä tyydy mutta varaudu myös pettymykseen

Pidä kiinni tavoitteestasi: mikäli olet tehnyt laskelmia palkkatasoon perustuen ja tiedät arvosi, älä tyydy liian alhaiseen kompromissiratkaisuun. Varaudu kuitenkin myös pettymykseen: on tärkeää myös ymmärtää toisen osapuolen näkökulma. 

Hyvästä valmistautumisesta huolimatta toivomasi palkankorotus ei välttämättä ole ajankohtainen, mutta tällöin ei kannata luovuttaa, vaan tiedustella lisäperusteluita ja ehdottaa esimerkiksi palaamista asiaan muutaman kuukauden kuluttua.

Naiset palkkaneuvottelussa

Kamat kiertoon kirppikselle ja mustikat myyntiin

Kirpputoritoiminta on helpottunut huomattavasti erilaisten sosiaalisen median palvelujen ansiosta. Mikäli kaapin perälle on kertynyt tarpeetonta roinaa, on vaihtoehtoja käytettyjen tavaroiden myymiselle pilvin pimein: Tori, Zadaa, Tise ja Facebookin kirpputoriryhmät unohtamatta tietenkään perinteisiä kirpputoreja.

Tätä mahdollisuutta kannattaa ehdottomasti hyödyntää, mikäli aikaa riittää. Huolehdi kuitenkin siitä, että laitat ainoastaan hyväkuntoisia vaatteita ja tavaroita myyntiin, jotta saat varmasti tuotteet myytyä ja tilipussia kasvatettua.

Mikäli luonnossa samoilu tuntuu luontevalta, on yksi vaihtoehto myös poimia marjat talteen ja laittaa ne myyntiin. Suomalaiset ovat innokasta marjakansaa, joten kunnon mustikka-, vadelma- ja puolukkasaaliilla on mahdollista kerätä sievoisetkin summat kasaan – mikäli metsässä kyyhöttäminen tuntuu ajatuksena itselleen toimivalta.

Myyminen kannattaa myös muiden tuotteiden osalta: mikäli lisätienestit kiinnostavat ja virkkuukoukku tai kaulin pysyy kädessä, kannattaa harkita myös esimerkiksi leivonnaisten, käsitöiden, taiteen tai ruoan myymistä.

Palkka juoksee, minä en – muista myös passiiviset tulot

Sijoittamisen suosio kasvaa vuosi vuodelta eikä ihme – kukapa ei haluaisi tienata rahaa tekemättä mitään. Tokikaan asia ei ole aivan näin yksinkertainen, mutta esimerkiksi rahastosijoittaminen ei vaadi juurikaan osaamista. Osakkeisiin sijoittaminen puolestaan vaatii hieman enemmän perehtyneisyyttä, mutta loppupeleissä kyseessä on melko yksinkertainen harrastus: valitse, mihin sijoitat ja laita raha poikimaan.

Mitä rahastosijoittaminen ja osakesijoittaminen oikeastaan tarkoittavat?

Rahastosijoittaminen tarkoittaa varojen sijoittamista rahasto-osuuksiin. Kyseessä on usein pankkien ja sijoitusyhtiöiden tarjoama ja hoitama palvelu, joka kerää asiakkaiden sijoittamat varat yhteen ja sijoittaa ne useisiin eri kohteisiin, kuten osakkeisiin, raaka-aineisiin ja korkoihin. Yhdessä kohteet muodostavat sijoitusrahaston.

Kun säästää rahaa sijoitusrahastoon, ostaa samalla osuuden rahastosta. Rahaston kautta voi myös sijoittaa esimerkiksi kehittyvien markkinoiden pörsseihin, joille piensijoittajan voi muuten olla vaikea sijoittaa.

Osakesijoittaminen puolestaan tarkoittaa, että ostaessasi osakkeita ostat samalla pienen osuuden yrityksen liiketoiminnasta. Mitä suurempi osakesijoittajien usko yritykseen on ja mitä paremmin yritys menestyy, sitä arvokkaampi jokaisesta osakkeesta tulee.

Osakkeet ovat siis osakeyhtiön liikkeelle laskemia yhtiön omistusosuuksia, jotka tuottavat omistajilleen tiettyjä oikeuksia. Kun yhtiö laskee osakkeita liikkeelle, se voi kerätä rahoitusta uusilta omistajilta, jotka sijoittavat varojaan yhtiöön ja saavat vastineeksi tiettyjä oikeuksia. Sinusta tulee siis yhtiön osakas ostaessasi sen osakkeita. Kaikessa yksinkertaisuudessaan, kun ostat jonkin yhtiön osakkeita, sinusta tulee kyseisen yhtiön osakas.

Mikäli tilillä siis lepää sen verran omaisuutta, että siitä saa osan sijoitettua sivuun, kannattaa niin ehdottomasti toimia. Sijoittamisessa on kuitenkin tärkeää muistaa sijoittaa vain sen verran, kuin on valmis menettämään: sijoitettava summa tulee laskea säännöllisiin kuukausittaisiin menoihin aivan kuten esimerkiksi vesilasku. 

Sijoittaminen on myös pitkän tähtäimen vaurastumiskeino, joten nopeita tuloksia ei kannata odottaa. Ennen kaikkea tärkeää on ottaa huomioon oma varallisuus ja ottaa riskiä vain sopivasti.Rahastosijoittaminen vai osakesijoittaminen

Kaulin käteen ja lisätienestejä leipomaan

Haluaisitko lähteä lenkkeilemään koiran kanssa, mutta et omista koiraa? Oletko hyvä remontoimaan tai voisitko mahdollisesti antaa tukiopetusta matematiikassa? Kaikki tällaiset mahdollisuudet ovat loistavia keinoja tienata hieman lisää: muuta osaamisesi rahaksi tarjoamalla esimerkiksi remonttiapua tai käy vapaa-ajalla ulkoiluttamassa koiria.

Ihmiset maksavat mielellään palvelusta, joka helpottaa heidän arkeaan, kun taas sinä pääset käyttämään taitojasi ja tienaamaan sillä. Ota siis kynä ja paperi esiin ja listaa osaamisalueesi – ja ei muuta kun tienaamaan!

Peräkärry pois pölyttymästä ja vuokralle

Lojuuko sinulla turhaan peräkärry, auto tai lastenrattaat autotallissa vailla käyttöä? Vuokraa niitä! Harva haluaa ostaa hintavia kulkupelejä ainoastaan satunnaisia käyttökertoja varten, joten erilaisille vuokrapalveluille on paljon kysyntää. Mikä parasta, voit vuokrata oikeastaan mitä vain – tässäkin vain mielikuvitus on rajana.

Helppoa rahaa, eikö totta?

Kivoja kuvia ainoastaan faneille – OnlyFansin useat ulottuvuudet

Myös tilauspohjaisen sosiaalisen median palvelu OnlyFansin suosio on kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti. OnlyFans on palvelu, jossa sisällöntuottajat tarjoavat useimmiten maksua vastaan tilaajilleen kuvia, videoita, kahdenkeskeisiä keskusteluita tai muita palveluita. OnlyFansissa pornografia ei ole kiellettyä, ja siksi palvelu onkin tullut tunnetuksi eroottisesta sisällöstään.

Alusta toimii siten, että tekijät perustavat tilauspohjaisia tilejä, joilla fanit voivat maksaa kuukausimaksun päästäkseen käsiksi eksklusiiviseen sisältöön. Tämä voi olla mitä tahansa alastonkuvista ja -videoista kulissien takaiseen materiaaliin tai jopa henkilökohtaisiin viesteihin.

OnlyFans on osoittautunut erityisen suosituksi eroottisten taiteilijoiden ja muiden aikuisten esiintyjien keskuudessa, sillä he voivat käyttää alustaa yhteydenpitoon fanien kanssa sekä lisäansioiden hankkimiseen. Alusta ei kuitenkaan rajoitu vain ammattitaitoisiin esiintyjiin: kuka tahansa yli 18-vuotias voi rekisteröityä ja alkaa jakaa haluamaansa sisältöä.