Miten sitten karsia menoja? Yksinkertaisin ohje tähän olisi todennäköisesti “lopeta kuluttaminen”. Tätä ei tietenkään ole mitenkään mahdollista toteuttaa täysin, mutta oman kulutuskäyttäytymisen tarkasteleminen ja turhien menojen karsiminen on varsin vaivatonta.
Paina ainakin nämä vinkit mieleesi:
Sisältö
Pidä kirjaa menoistasi
Tämä saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta ensimmäinen askel talouden hallinnassa on tietää, mihin rahasi menevät. Seuraa menojasi vähintään kuukauden ajan ja kirjaa ne ylös, jotta saat hyvän käsityksen siitä, mihin rahasi menevät, mitkä ovat välttämättömiä menoeriä ja mistä voit leikata. Voit jakaa menot esimerkiksi seuraaviin osa-alueisiin:
- ruokakulut
- asumiskulut
- harrastukset
- julkinen liikenne / auto
- vapaa-ajan aktiviteetit
Laadi budjetti
Hyvin suunniteltu on jopa enemmän kuin puoliksi tehty. Kun tiedät, mihin rahasi menevät, on hyvä alkaa laatia budjettia. Budjetti auttaa sinua tekemään päätöksiä rahankäytöstäsi ja varmistaa, ettet kuluta liikaa mihinkään osa-alueeseen.
Kirjaa siis ylös, kuinka paljon sinulla on rahaa käytettävissäsi ja minkä verran kukin osa-alue syö varoja. Mikäli budjetin laatiminen on uutta, kannattaa aloittaa menojen suunnittelu viikkotasolta ja myöhemmin laatia budjetti pidemmälle aikavälille. Tutustu täältä Marttojen budjetointiohjeisiin
Investoi tavaroiden sijaan itseesi
Yksi parhaista tavoista parantaa taloudellista tilannetta on investoida itseensä. Olipa kyse sitten virkkauskurssien käymisestä tai juoksumattoon sijoittamisesta, investoiminen itseensä kannattaa pitkällä aikavälillä, sillä se auttaa sinua ansaitsemaan enemmän rahaa ja etenemään urallasi.
Tässä kohtaa itselleen pitää kuitenkin olla rehellinen: mikäli et edes muista, milloin juoksutossut ovat viimeksi eksyneet jalkaasi, ei juoksumatto ole järkevä sijoitus. Oman osaamisen kehittämiseen on aina järkevää investoida, mutta etenkin tiukassa taloustilanteessa on erittäin tärkeää tarkastella realistisesti omaa kulutustaan: jos kukkaron nyörejä joutuu jo valmiiksi kiristelemään, kannattaa itseensä sijoittamistakin hieman siirtää.
Elä alle varojesi
Yksi parhaista – ja yksinkertaisimmista – tavoista pitää talous hallinnassa on elää alle omien varojensa. Kuluta siis vähemmän kuin ansaitset, jotta sinulla jää rahaa myös säästöön ja pääset taloudellisesti eteenpäin.
Pidä “hätävaraa”
Odottamattomia menoja tuntuu aina ilmaantuvan, kun niitä vähiten odottaa, joten on tärkeää pitää pientä hätävaraa odottamattomien menojen varalle. Hyvänä nyrkkisääntönä on pitää rahaa säästössä noin 3–6 kuukauden elinkustannuksia varten.
+ 1 Kilpailuta
Järkevä kuluttaja ei koskaan valitse ensimmäistä tarjousta, joka tulee vastaan. Olipa kyseessä sitten lainat, sähkö, vakuutukset, puhelinliittymät tai ruokaostokset, kannattaa ne kilpailuttaa. Palveluntarjoajien hinnoissa voi olla massiivisiakin eroja, joten huolellinen taloustaituri tarkistaa mahdolliset piilokulut ja selvittää aidosti edullisimman vaihtoehdon.
Internetin syövereistä löytyy runsaasti vaihtoehtoja niin sähkön kuin puhelinliittymien kilpailuttamiseen. Eri lainavertailupalvelut puolestaan tarjoavat edullista ja vaivatonta lainojen kilpailutusta. Myös päivittäistavarakaupat järjestävät säännöllisesti kauppakassivertailuja, joista saa osuvaa osviittaa ajankohtaisesta hintatasosta.