Talouden hallinnan sovellukset – vertailussa 5 erilaista

Oman talouden suunnitteluun löytyy nykyisin monenlaisia keinoja. Mikäli perinteinen kynä ja paperi tai Excelin pyörittely eivät tunnu inspiroivilta, kannattaa ottaa älypuhelin kouraan ja suunnata sovelluskaupoille: älypuhelimiin ladattavat taloudenhallintasovellukset ovat oivia apuvälineitä budjetointiin ja sitä kautta myös säästämiseen. 

Otimme vertailuun viisi suosittua taloudenhallintasovellusta, jotta voit helposti löytää tarkoituksiisi sopivan.

Mobify – bonusta laskujen maksamisesta

Aikaisemmin nimellä Clark toiminut Mobify on suomalainen taloudenhallintasovellus, joka tunnetaan uudenlaisesta bonusjärjestelmästään: kun maksat laskuja ja verkkokauppaostoksia Mobify-mobiilisovelluksen kautta, saat jokaisesta laskusta tai ostoksesta 0,3 prosentin bonuksen. 

Bonuksista kertyneet palkkiot tallennetaan Mobifyn tilille, josta voit siirtää ne henkilökohtaiselle pankkitilillesi. 

Mobifystä on olemassa kaksi versiota, maksuton perusversio sekä kolmen kuukauden kokeilujakson jälkeen maksulliseksi muuttuva Premium.

 • Mobifyn ilmaisversio sisältää mukana kulkevan mobiililaskupalvelun. Voit siis vastaanottaa, hallinnoida, maksaa ja arkistoida laskujasi kätevästi mobiilisti. Palvelu on nykyisin laaja – siihen on mahdollista vastaanottaa laskuja yli 80 000 yritykseltä. 
 • 2,30 euroa kuussa maksava Mobify Premium sisältää ilmaisversioon kuuluvien palvelujen lisäksi lukuisia ominaisuuksia, jotka helpottavat taloudenhallintaa. Premiumissa voit laatia budjetteja ja asettaa säästötavoitteita. Saat myös kulujen luokittelun, tilien saldoseurannan sekä yksilöidyt talousvinkit käyttöösi. 
 • Mobify sopii erityisesti henkilölle, joka haluaa vaihtaa paperilaskut sähköisiin ja tienata maksamistaan laskuista samalla bonuksia. Mikäli sen sijaan kaipaat pelkästään talouden hallinnan työkaluja, kuten budjetointia, kannattaa pohtia, oletko valmis maksamaan maksullisesta Premium-versiosta.

Spendee – sovellus tulojen ja menojen seurantaan 

Etsitkö helppokäyttöistä sovellusta tulojen ja menojen seurantaan sekä budjetointiin? Englanninkielinen Spendee on taloudenhallintasovellus, joka tarjoaa kolme erilaista versiota oman talouden hallinnan kehittämiseen. 

 • Spendee Basic on sovelluksen ilmaisversio, joka antaa mahdollisuuden kirjata tuloja ja menoja manuaalisesti. Rahankäyttöä voi hahmottaa paremmin tekemällä kirjauksista erilaisia graafeja, kuten ympyrä- ja pylväsdiagrammeja. Maksuttomassa versiossa on mahdollisuus vain yhden budjetin tekemiseen.
 • Spendee Plus laajentaa ilmaisversion ominaisuuksia. Noin 15 euroa vuodessa maksavassa Plussassa voit luoda rajattomasti esimerkiksi erilaisia osabudjetteja eri kululajeille ja ajanjaksoille.  
 • Noin 23 euroa vuodessa maksava Spendee Premium helpottaa tulojen ja menojen kirjaamista. Premiumissa voit yhdistää oman pankkitilisi sovellukseen, jolloin tulot ja menot synkronoituvat sinne automaattisesti. Kannattaa tosin huomioida, että suomalaispankeista palveluun voi yhdistää vain Nordean asiakastilin. 
 • Spendee on helppokäyttöinen sovellus, jonka avulla voit seurata omaa taloudenpitoasi esimerkiksi havainnollistavien graafien avulla. Ilmaisversiolla pääsee alkuun, mutta ajan kuluessa menojen kirjaaminen manuaalisesti voi tuntua aikaa vievältä ja puuduttavalta.

Fudget – kätevä sovellus budjetointiin 

Budjetointi auttaa suunnittelemaan tulevaisuutta, ja englanninkielinen Fudget on yksi yksinkertaisimmista budjetointisovelluksista. Fudgetin avulla voit seurata tuloja ja menoja esimerkiksi viikko- tai kuukausitasolla tai luoda budjetin tiettyä tarkoitusta, kuten asunnon ostamista tai syntymäpäiväjuhlia varten. 

Budjetointi on sovelluksessa helppoa: kun kirjaat valitsemaasi budjettiin tuloja ja menoja, sovellus laskee käteen jäävän rahasumman. 

Monien muiden taloudenhallintasovellusten tapaan myös Fudgetista löytyy sekä maksuton että maksullinen versio. Fudget Pron saa käyttöön noin neljän euron kertamaksulla. Pro-versiossa ei ole lainkaan mainoksia, toisin kuin ilmaisversiossa.  

Fudget mainostaa itseään vaihtoehtona monimutkaisille taloudenhallintasovelluksille. Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei se sisällä lainkaan esimerkiksi havainnollistavia kaavioita ja diagrammeja. 

Monefy – helppokäyttöinen budjetointisovellus

Talouden hallinnan suosituimpiin sovelluksiin kuuluva englanninkielinen Monefy tarjoaa Fudgetin tavoin helppokäyttöisen tavan hallita raha-asioita budjetoinnin avulla. Visuaalisesti selkeässä sovelluksessa tulot ja menot kirjataan kategorioihin, minkä jälkeen sovellus piirtää tietojen pohjalta helposti tulkittavan ympyräkaavion. Sovelluksessa ei ole yhteyttä maksukortteihin eli kaikki tiedot kirjataan ylös manuaalisesti. 

Myös Monefy on ominaisuuksiltaan varsin pelkistetty. Sovelluksessa ei ole mahdollisuutta seurata pidemmän aikavälin kehitystä erilaisten raporttien ja diagrammien kautta. Noin 2,50 euroa maksava Pro-versio poistaa sovelluksesta mainokset.

Penno – suomalainen työkalu talouden hallintaan

Takuusäätiön kehittämä Penno on täysin maksuton budjetointityökalu talouden hallintaan. Penno toimii selainpohjaisena verkkosovelluksena eli siitä ei ole saatavilla mobiiliversiota. 

Pennon käyttäminen on vaivatonta: rekisteröitymisen jälkeen voit syöttää sovellukseen tietyn aikajakson tulot ja menot, jolloin sovellus auttaa sinua hahmottamaan rahankäyttöäsi. 

Penno sopii esimerkiksi näihin tarkoituksiin: 

 • Lyhyen ajanjakson kuluseuranta: Luo budjetti esimerkiksi lomamatkalle ja kirjaa kaikki kulut ylös, jolloin pysyt jatkuvasti kärryillä rahatilanteesta. 
 • Pitkän aikavälin talousseuranta: Voit kirjata palveluun kaikki tulot ja menot, jolloin voit kätevästi arvioida pitkän aikavälin kehitystä. 
 • Säästötavoitteiden seuranta: Aseta itsellesi säästötavoite, ja sovellus laskee kuukausittaisen säästötarpeen sekä seuraa tavoitteen onnistumista. 
 • Selkeytensä ja suomenkielisyytensä ansiosta Penno sopii mainiosti myös iäkkäämmille säästäjille. Mobiilisovelluksiin tottuneille Pennon selainpohjaisuus ei välttämättä sovi.